Hengstenhouderij "De Schoone Weide"

Per 1 januari 1988 begonnen Obbe van der Weide en Margriet Schoonderbeek een Hengstenhouderij net buiten Nijega, een klein dorpje vlak bij Drachten.

Obbe van der Weide ( 1957) is van huis uit al opgegroeid in de hengstenhouderij en het leek dan ook niet meer dan logisch om daar gewoon mee verder te gaan.
Margriet (1966) is vanaf haar vierde niet meer bij de paarden weg te slaan, dus hing ook veel rond op paardenevenementen. Zo zagen wij elkaar voor het eerst tijdens een bezoek aan de vroegere Manege van Drachten waar Djurre het eerste jaar ter dekking stond.
Afspraakjes werden er al snel gemaakt en toen Margriet op 14 september 1985 het bestgaand rijpaard won op de Centrale keuring te Leeuwarden met de modelmerrie Kinge (v: Wessel) besloten we eigenlijk dat we maar samen verder moesten: in de paarden, daarover was geen twijfel mogelijk!

In oktober 1987 kochten we de boerderij in Nijgea en in 1988 werd een start gemaakt met de hengstenhouderij. 14 September 1988 werd het allemaal nog eens bevestigd met een huwelijk.

De hengstenhouderij heeft zich sindsdien alleen maar uitgebreid en verder ontwikkeld. Er werd er ooit begonnen met 6 boxen en drie natuurlijk dekkende hengsten (220 merries in 1988). Inmiddels hebben wij ruim 34 boxen en worden er ieder jaar tussen de 450-500 merries bediend.
Alle ontwikkelingen zijn door ons op de voet gevolgd. Als één van de eersten deden wij beiden de KI-cursus en bouwden al snel een laboratorium. Inmiddels is het hele bedrijf alweer 10 jaar een gecertificeerd SWS-station.

Na een paar hevige stormen en een enorme brand werd de eerste nieuwe schuur gebouwd in 1990: een hengstenstal volgens de laatste normen met daarbij een modern laboratorium. Daarna volgde al gauw uitbreidingen van buitenbakken, parkeerterreinen en in 1995 de stapmolen.

En de groei bleef erin en de wensen waren niet minder! Al gauw is toen besloten het gehele complex nog eens flink uit te breiden met alle mogelijke wensen erin verwerkt. In 2000 is begonnen met de bouw van "De Schoone Weide", een compleet paardencomplex met onder andere een binnenbak.
Daarnaast zijn er 14 ruime, moderne boxen met veel uitstraling, groene staldeuren en lampen van Jan des Bouvrie erboven gemaakt. Tevens een zadelkamer, toiletten, wasplaats, appartement en bovendien een gezellige foyer.
Door deze verbouwing is ons bedrijf behoorlijk uitgebreid.

Helaas kwam er iets anders op ons pad, de Centrale As, de verdubbeling van de weg Nijega-Dokkum die geheel over ons bedrijf gaat lopen, we zijn dus min of meer gedwongen uit Nijega vertrokken, in december 2009 kochten we daarom een nieuwe lokatie en vanaf 2011 is het gehele bedrijf werkzaam vanuit Ansen.

 

In Ansen moest veel gebeuren, het huis is gerenoveerd alsmede de stallen, er was een binnenbak met Agterbergbodem aanwezig en in de aangrenzende stal werden nieuwe boxen gebouwd.

 

verder was er nog een grote wens, en dat is om alle opfok in eigen beheer te hebben, daarom werd er een opfokloods gebouwd, met ruime stallen van 9 x 5 m, verder beschikken we over 12 ha land en een vergunning voor 80 paarden, dus ruimte genoeg.

de hengstenstal werd gebouwd in 2011 en de stapmolen is in de zomer gerealiseerd

verder hebben we de beschikking tot een gezellige foyer met een uitgebreid dakterras, we kunnen groepen ontvangen, excursies en rondleidingen verzorgen, u kunt gebruik maken van lunch en/of diner of in de zomer een gezellige bbq !